Slavische films: Родени от пепелта | Born From the Ashes & Сънувам старци | I Dream of Mummers

alle activiteiten

Wat Happening
Wanneer 24-03-2020
van 19:30 tot 23:00
Waar Filmplateau, Paddenhoek
Organisator LW21: Oost- Europese talen en culturen
Contact
Website https://www.slavistiek.ugent.be/activiteiten/slavische-films/

Bulgarije, 2000 & 2011 – Adela Peeva

Born from the Ashes (2000) en I Dream of Mummers (2011) zijn twee documentaires van de prominente Bulgaarse regisseur Adela Peeva. In heel Europa is ze het best bekend om haar bekroonde documentaire Whose this song? (Чия е тази песен?, 2003).

Born from the Ashes is een documentaire film over één welbepaalde gemeenschap, de Roma die in de dorpen in de buurt van het bergstadje Tvarditsa in Bulgarije wonen. De documentaire zoomt in op de moeilijkheden die de mensen in deze gemeenschap overwinnen en de offers die ze brengen terwijl ze enerzijds proberen hun identiteit te behouden en anderzijds pogen zich te schikken naar de voorwaarden van de huidige maatschappij. In Bulgarije leven er 800.000 Roma, of 10% van de totale bevolking van het land. Ze leven in gesloten gemeenschappen, vaak zelfs in getto’s. Ze leven vaak in armoede en kennen een hoge graad van kindersterfte en alcoholisme. Het aantal Roma in de Bulgaarse gevangenissen ligt bijzonder hoog.

De film werd bekroond op het International Film festival van Trento.

I Dream of Mummers is een documentaire over vriendschap en tradities. Detsjo en oom Ivan, twee oude mannen, wonen in het kleine dorpje Soesjitsa in het zuiden van Bulgarije. Ze zijn al zo lang als ze zich kunnen herinneren vrienden en verkleden zich al meer dan 50 jaar lang in de late zomer als ‘koekeri’ om deel te nemen aan de traditionele ‘koekeri’-dans op het dorpsplein. Deze traditie gaat niet alleen vele eeuwen terug, ze is bijzonder belangrijk voor vele plaatsen in Bulgarije. In het dorp van Detsjo en oom Ivan heeft de traditie haar authenticiteit bijna volledig behouden en is ze nog steeds te zien zoals ze eeuwen geleden al werd uitgevoerd.

De documentaire heeft veel internationale prijzen gewonnen, waaronder Audience Film Prize op het 12e Internationaal Festival van de Etnografische Film (Londen, 2011) en Best Film on Intangible Heritage op het 20e Internationaal festival voor etnologische film (Belgrado, 2011​).